MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Obecne w żywności  oligo-, di- i monosaharydy oraz poliole...
fot. jackf/123RF

Masz te objawy? Mogą świadczyć o zespole jelita drażliwego. Na jakie dolegliwości warto zwrócić uwagę przy podejrzeniu IBS?

Gazy i wzdęcia

Obecne w żywności oligo-, di- i monosaharydy oraz poliole nie są trawione w jelicie, jednak ulegają bardzo szybkiej fermentacji[ pod wpływem bakterii jelitowych, co powoduje wzrost produkcji gazów.

Należy zwrócić uwagę, czy po produktach, takich jak mleko, produkty glutenowe lub jabłka występuje nasilenie dolegliwości. Jeśli tak, warto rozważyć wprowadzenie diety FODMAP i konsultację z gastroenterologiem.

Zobacz również

Bal ósmoklasistów Szkoły Podstawowej nr 4 w Bełchatowie. Tym razem było nietypowo

Bal ósmoklasistów Szkoły Podstawowej nr 4 w Bełchatowie. Tym razem było nietypowo

Świetne przejazdy Polaków w pierwszym dniu PŚ w Krakowie!

Świetne przejazdy Polaków w pierwszym dniu PŚ w Krakowie!

Polecamy

Przesłodki Pikachu w stroju nurka? Poznaj oficjalną maskotkę Mistrzostw Pokémon

Przesłodki Pikachu w stroju nurka? Poznaj oficjalną maskotkę Mistrzostw Pokémon

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Pożywna zupa „dziad z babą". Pyszna i łatwa do zrobienia

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca

Jak zrobić perfekcyjną bułkę tartą? Jeden trik sprawia, że jest rumiana i chrupiąca