MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem...
fot. Ildi Papp/123RF

Doskwierają ci wzdęcia brzucha i gazy? Lepiej unikaj tych produktów

Cebula, czosnek i inne rośliny cebulowe

Warzywa cebulowe (w tym również pory i szczypior) są źródłem oligosacharydów, m.in. trójcukru o nazwie rafinoza, który nie ulega trawieniu w organizmie, a jest rozkładany przez obecne z jelicie bakterie. W wyniku fermentacji powstają z niej gazy takie jak dwutlenek węgla, wodór i metan. Podobne działanie ma zawarty w tych roślinach błonnik. Towarzyszą mu związki siarkowe, które dodatkowo zwiększają ich działanie gazotwórcze. Jeśli cebula czy czosnek są dodatkowo smażone (jak np. onion rings w panierce), efekt wzdymający jest maksymalny.

Zobacz również

Pali się las w otulinie Puszczy Białowieskiej. Z pożarem walczy ponad 100 strażaków

Z OSTATNIEJ CHWILI
Pali się las w otulinie Puszczy Białowieskiej. Z pożarem walczy ponad 100 strażaków

Minister Wieczorek: Kluczową sprawą jest komercjalizacja wyników badań naukowych

Minister Wieczorek: Kluczową sprawą jest komercjalizacja wyników badań naukowych

Polecamy

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?